• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/p/Yunt%C3%BCrk-Yunanistan-T%C3%BCrkleri-K%C3%BClt%C3%BCr-ve-Dayan%C4%B1%C5%9Fma-Derne%C4%9Fi-100081744846002/?_rdr
  • https://twitter.com/yun_turk
YUNTÜRK LOGO

Batı Trakya ile ilgili YÖK Tez ve Makaleler
TBMM'de Batı Trakya Oturumu
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.837734.9773
Euro36.496036.6422
Yunturk Twitter
Ziyaret İstatistiği
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam136
Toplam Ziyaret5403385
                        
YUNANİSTAN TÜRKLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ 
Ömer ÖZKAYA
ABD’ye Devredilişimiz
26/01/2016
ABD'ye Devredilişimiz
 
Churchill, 2. Dünya Savaşı'nın en karanlık günlerinde Beyaz Saray'da birkaç gün kalıp ayrıldıktan sonra Başkan'ın eşi bayan Roosevelt, kocasına şöyle dedi: "Churchill en ağır darbeye, bu harpten sonra, mensup olduğu, sevdiği ve uğrunda mücadele ettiği alemin, yeniden kurulamayacak şekilde yıkıldığını kabul etmek mecburiyetinde kaldığı zaman uğrayacaktır."
 
Bayan Roosevelt çok haklı çıktı, İngiltere temelinden çöktü.
 
Bundan birkaç yıl sonra...
 
Yıl 1947. Yağmurlu ve soğuk bir Şubat günüydü. ABD Dışişleri Bakanlığı Yakındoğu Şubesi Direktörü Loy Henderson, tüm sekreterlerini göndermiş, odasında yalnız başına kafasını dinliyordu. Washington'daki İngiliz Büyükelçiliği Birinci Kâtibi Herbert M. Sichel'den bir telefon geldi. Verecekleri, çok önemli iki mesaj olduğunu söylüyordu. Tablo büyük oyun yazarlarının elinden çıkma, fırtına öncesi sessizlik ve dinginliği vermek için kurulmuş gibiydi.
 
ABD Dışişleri Bakanı George Marshall, Loy Henderson, İngiliz büyükelçisi Lord Inverchapel ve Herbert M. Sichel, 1947 yılının 24 Şubat günü bir araya geldiler. İngiliz büyükelçisi, Marshall'a, "Hükümetimin talimatları üzerine, biri Yunanistan diğeri Türkiye'ye ilişkin, iki memorandumu size elden teslim etmek üzere geldim" dedi.
 
Ulaştırılan mesajlar, gerçekten bir fırtına koparmaya yetecek güçteydi. Bu iki mesaj, dünyanın büyük bölümünü 100 yıldan fazla zamandır baskısı altında tutan ve nizam veren İngiliz egemenliğinin sona erdiğinin resmi dille ifadesiydi. 
 
İngiliz Hükümeti, Yunan ve Türk devletlerini komünistlerin gerilla savaşından veya işgalinden korumak için destek olarak ödediği 50 milyon doları artık veremeyecekti. Boşluğu Amerikan hükümeti doldurmalıydı, yoksa Rusların doldurması pahasına, boş kalacaktı. Bu iki ülkenin meydana getireceği boşluk, tüm Güney Avrupa'yı Demir Perde sınırlarına kadar ve Kuzey Afrika ile Orta Doğu'yu da içerecek büyüklüğe ulaşabilirdi.
 
Büyükelçi, ne Türk ne de Yunan hükümetinin, artık bu iki ülkeye Büyük Britanya'nın mali destek sağlayamayacağına dair kararından henüz haberdar olmadığını da vurguladı. Ayrıca, ABD hükümetinin onlara yardım etmeye dair net planlarından henüz haberdar olmadan kendilerine böyle bir bilginin ulaştırılmaması gerektiğini, yoksa bunun felaket sonuçlar doğurabileceğini de sözlerine ekledi. İngiliz Büyükelçi, "Umarım hafta sonunuzu berbat etmedim" diyerek ayrıldı.
 
Şubat gününün yağmurlu ve soğuk oluşu bir anlamda sembolikti, İngiltere için en kötü dönemlerden biriydi. Dönemin İngiliz Hükümeti, zaten dahildeki gelişmeleri bile yönlendirebilecek güç ve yetenekte değildi ki, yeni yeni gelişen ‘Devletler Oyunu'nda da yerini alabilecek dirayeti göstersin.
 
İngilizlerin bu geri çekiliş bildirisini ulaştırmasıyla Amerika'ya aktif bir "süper güç" olma şansı veriliyor, Türkiye ve Yunanistan, böylece İngiltere'den ABD'ye devrediliyordu.
 
Ömer Özkaya 


1377 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Oyunu anlayamamak - 08/03/2016
Oyunu anlayamamak
Dünyanın bir ahlak hareketine ihtiyacı var - 01/03/2016
Dünyanın bir ahlak hareketine ihtiyacı var
12 Mart Muhtırası - 07/02/2016
12 Mart Muhtırası
Parçalanmışlık - 02/02/2016
Parçalanmışlık
Yönlendirme - 21/01/2016
Yönlendirme
Tilki Uygarlığı - 17/01/2016
Tilki Uygarlığı
Öngörmek - 13/01/2016
Öngörmek
Olaylarla Esir Alınmak - 22/12/2015
Olaylarla Esir Alınmak
Rusya ve Türkiye - 18/12/2015
Tarihte olduğu gibi bugün de Rusya ve Türkiye arasındaki karmaşık ilişkiyi tanımlamak pek de kolay değil.
 Devamı