• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/p/Yunt%C3%BCrk-Yunanistan-T%C3%BCrkleri-K%C3%BClt%C3%BCr-ve-Dayan%C4%B1%C5%9Fma-Derne%C4%9Fi-100081744846002/?_rdr
  • https://twitter.com/yun_turk
YUNTÜRK LOGO

Batı Trakya ile ilgili YÖK Tez ve Makaleler
TBMM'de Batı Trakya Oturumu
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.237534.3746
Euro36.906337.0542
Yunturk Twitter
Ziyaret İstatistiği
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam58
Toplam Ziyaret5394087
                        
YUNANİSTAN TÜRKLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ 

“Yunanistan’dan AİHM Kararlarını Eksiksiz Uygulamasını Bekliyoruz”

“Yunanistan’dan AİHM Kararlarını Eksiksiz Uygulamasını Bekliyoruz”

“Yunanistan’dan AİHM Kararlarını Eksiksiz Uygulamasını Bekliyoruz”

"Yıllarca süren mağduriyetin son bulması demokratik ve en doğal talebimizdir."

 İskeçe Türk Birliği (İTB), insan hakları ve hukukun üstünlüğüne tam olan inancını elden bırakmadan hak hukuk arama mücadelesine devam ediyor. Bu çerevede ülkemiz Yunanistan’a çağrıda bulunarak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının tam ve eksiksiz uygulanması ve ayrıca sorunların tespiti ve çözümü için diyalog yolunun benimsenmesinin en doğru yöntem olduğuna vurgu yapıyor.

Bu konuda İTB tarafından yayınlanan yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer veriliyor:

“Ülkemiz Yunanistan’dan uluslararası hukuka saygı göstermesini ve AİHM kararlarını eksiksiz uygulamasını bekliyoruz.”



“Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 7-9 Haziran tarihlerinde Strazburg’da yaptığı toplantıda, aralarında İskeçe Türk Birliği’nin de bulunduğu Batı Trakya’daki Türk azınlık dernekleriyle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulaması için Yunanistan’ı bir kez daha uyarmış ve söz konusu kararların uygulanmamasını eleştirmiştir. Hatırlanacağı üzere, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 2021 yılı Mart ayında da yaptığı toplantıda ülkemiz Yunanistan’a 13 yıldır uygulamadığı AİHM kararlarını hayata geçirmesi için uyarıda bulunmuştu. Türk azınlık derneklerinin davalarıyla ilgili durumun 2021 Eylül ayında yapılacak toplantıda da ele alınacaktır.

İskeçe Türk Birliği olarak, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin davalarımızla ilgili süreci yakından takip etmesinden duyduğumuz memnuniyeti dile getirmek isteriz. Yıllarca süren mağduriyetin ortadan kalkması için AİHM kararlarının uygulanmasının önemi dikkate alındığında, bu sürecin yakından takip edilmesinin gerekliliği bir kez daha anlaşılmaktadır.

Ülkemiz Yunanistan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türk azınlık dernekleri ile ilgili kararları uygulamamakta ve derneklerimizin hukuki sürecini çok uzun bir zamana yaymaktadır. 13 yıldır uygulanmayan mahkeme kararlarıyla ilgili olarak Avrupa Konseyi’nden Yunanistan’a yapılan çağrı ve uyarıların dikkate alınmaması ise endişe vericidir.

Vatandaşı olduğumuz ülkemiz Yunanistan’dan, uluslararası hukuka saygı göstererek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını uygulamasını, İskeçe Türk Birliği’nin yasal statüsünü iade etmesini ve diğer azınlık derneklerimizin de kurulmalarına izin vermesini beklediğimizi bir kez daha vurgulamak isteriz. Yıllarca süren mağduriyetin son bulması demokratik ve en doğal talebimizdir. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın ilk sivil toplum kuruluşunun uğradığı haksızlığın son bulmasını sabırsızlıkla beklediğimizi ifade etmek isteriz.

Öte yandan son dönemde ülkemizde diğer azınlık gruplarının hak ve özgürlükleriyle ilgili endişe verici gelişmelerin yaşandığını üzülerek gözlemlemekteyiz. Serez bölgesinde kurulan Makedon derneğinin uğradığı haksızlık sonrasında başlayan hukuki mücadeleden sonra şimdi de Edessa bölgesinde yaşayan Makedonların oluşturduğu kâr amacı gütmeyen bir şirketin, Kültür Bakanlığı’nın kültürel faaliyetlerde bulunan kurumların yer aldığı bir kütüğe yapılan kayıt işleminin birkaç gün sonra iptal edildiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Ortaya çıkan bu tür yeni mağduriyetlerin toplum içinde kaygı yarattığı açıktır. Söz konusu sivil toplum kuruluşlarıyla dayanışmamızı ifade eder, bu mağduriyetlerinin bir an önce son bulmasını ümit ederiz.

Ülkemiz Yunanistan’da yaşayan azınlıkların, kimlikleriyle ilgili maruz kaldığı inkâr politikası başta olmak üzere, hak ve özgürlüklerinin sınırlandırılması, AİHM kararlarının uygulanmaması, bu toplumlarla diyalog eksikliği, demokratik talep ve beklentilere cevap verilmemesi gibi sorunlar karşısında endişelerimizi vurgularız.

Tüm bu sorunlar karşısında; uluslararası hukuka ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne saygı çerçevesinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının tam ve eksiksiz uygulanması ve ayrıca sorunların tespiti ve çözümü için diyalog yolunun benimsenmesinin en doğru yöntem olduğunu, tek taraflı kararların ise sorunları daha da derinleştireceğine olan inancımızı yinelemek isteriz.”


kaynak:birlikgazetesi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın