• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/p/Yunt%C3%BCrk-Yunanistan-T%C3%BCrkleri-K%C3%BClt%C3%BCr-ve-Dayan%C4%B1%C5%9Fma-Derne%C4%9Fi-100081744846002/?_rdr
  • https://twitter.com/yun_turk
YUNTÜRK LOGO

Batı Trakya ile ilgili YÖK Tez ve Makaleler
TBMM'de Batı Trakya Oturumu
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.676434.8154
Euro36.691736.8388
Yunturk Twitter
Ziyaret İstatistiği
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam153
Toplam Ziyaret5401339
                        
YUNANİSTAN TÜRKLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ 
IRCICA'dan Osmanlıca eserler için yeni yazılım










IRCICA'dan Osmanlıca eserler için yeni yazılım


İslam İşbirliği Teşkilatı’na bağlı olarak faaliyetlerini yürüten İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), Osmanlıca metinlerde kelime araması yapılmasını sağlayan Osmanlıca Optik Karakter Tanıma (OCR) yazılımını geliştirdi.




IRCICA'nın, Türkiye'nin web tabanlı ilk sayısal kütüphanesi olan Farabi Sayısal Kütüphanesi’nde geliştirilen yazılımla artık Osmanlıca düz, sütunlu, grafikli metinlerde istenilen arama yapılabilecek. Böylece Osmanlı döneminde matbaada en çok kullanılan yazı çeşidi olan nesih ile yazılmış metinlerde araştırmacılar kolayca istedikleri aramayı gerçekleştirebilecek.



IRCICA Genel Direktörü Halit Eren, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Osmanlıca kitapların birçoğunda indeks olmadığından, 500 sayfalık bir kitapta konu aranırken o kitabın tamamının incelenmesi gerektiğini belirtti. 

Osmanlıca OCR programı kullanıldığında ise istenilen kelimeyle taramanın yapılabildiğini aktaran Eren, bunun, araştırmacılar için büyük bir kolaylık olduğunu ifade etti.
Eren, bu projeyi tamamlayarak bir sonraki aşamaya geçtiklerini ve bu bağlamda, yıl sonuna doğru el yazmaları üzerinde de bu konuda çalışmalara başlayacaklarını vurguladı.

İslam coğrafyasının kültür hazinesine ev sahipliği yapan, sahasında dünyanın sayılı ihtisas kütüphanelerinden biri olan IRCICA Kütüphanesi koleksiyonunda 82 bin 200 kitap, nadir eser ve tez, 19 bin 750 cilt süreli yayın, 4 bin 330 ayrı basım, 10 bin 900 gri yayın, bin 660 harita bulunuyor.

Tarihi fotoğraf arşivi de 19. yüzyıl sonu-20. yüzyıl başında İslam ülkelerindeki şehirleri, anıtları, sosyal hayattan kesitleri gösteren 38 bin fotoğraflık Yıldız Albümleri'nin reprodüksiyonlarını içeriyor. IRCICA arşivinde toplam 65 bin fotoğraf yer alıyor. Kütüphanenin katalog taramasına internet üzerinden de ulaşılabiliyor.

 (AA)
 
  
1785 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın