• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/p/Yunt%C3%BCrk-Yunanistan-T%C3%BCrkleri-K%C3%BClt%C3%BCr-ve-Dayan%C4%B1%C5%9Fma-Derne%C4%9Fi-100081744846002/?_rdr
  • https://twitter.com/yun_turk
YUNTÜRK LOGO

Batı Trakya ile ilgili YÖK Tez ve Makaleler
TBMM'de Batı Trakya Oturumu
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.676434.8154
Euro36.691736.8388
Yunturk Twitter
Ziyaret İstatistiği
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam63
Toplam Ziyaret5401556
                        
YUNANİSTAN TÜRKLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ 
Türkiye Azınlıklara Yeni Açılım Hazırlıyor! Yunanistan İse Kendi Dünyasında








Türkiye Azınlıklara Yeni Açılım Hazırlıyor! Yunanistan İse Kendi Dünyasında


Türkiye Rum azınlığın da içinde olduğu Gayrımüslim Azınlıklara yönelik yeni açılım yapmaya hazırlanıyor. Türkiye'de durum böyleyken Yunanistan Türk Azınlığının varlığını inkar etmeye ve haklarını ihlal ederek her alanda bildiğini okumaya devam ediyor.



Türkiye'de yeni hükümetin ilk 6 ayda gerçekleşecek reformları arasında, azınlıkların 1936 sonrasında edindikleri mallarına tazminat ödenmesi düzenlemesi yer aldığı bildirildi. 

TAZMİNAT DÜZENLEMESİ VE VAKIFLARIN SEÇİM YÖNETMELİĞİNİ İÇEREN REFORM 

Cemaat vakıflarının el konulan mallarının iadesine yönelik 2011'de tarihi bir açılımı başlatan Türk Hükumeti, ikinci büyük açılım için düğmeye bastı. 1936 beyannamesi sürecinden sonra azınlıkların satın aldıkları taşınmazlara 1974 tarihli Yargıtay kararıyla devlet tarafından el konulmuş ve bu gayrimenkuller azınlıkların malı satın aldığı ilk sahibine devredilmişti. Bu durumdaki mallar, başka bir kişi üzerinde olduğu için iade hakkı bulunmazken, tazminat alma hakkı da kapalıydı. Sorunun çözümü için hükümet düğmeye bastı ve programında cemaat vakıflarının mallarının iade sürecinde sıkıntı yaşanan maddeler ilk 6 ayda gerçekleştirilecek reformlar bölümünde yeniden ele alındı. Gerek Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün önerileri, gerekse vakıflardan gelen talepleri dikkate alan hükümet, tazminat düzenlemesi ve cemaat vakıflarının seçim yönetmeliğini içeren reformları hayata geçirecek. 

AZINLIKLARA SEVİNDİRİCİ HABERLER 

Planlanan düzenlemeyle cemaat vakıflarının 1936'dan sonra edindikleri taşınmazlar için tazminat ödenebilecek. Azınlıkların 1974'deki Yargıtay kararıyla devlet tarafından el konulup, ilk sahiplerine devredilen malları için tazminat ödeme hakkı getirilmesi düşünülüyor. Düzenlemenin hayata geçmesiyle cemaat vakıflarının bundan yararlanabilecek en önemli taşınmazları Tuzla Çocuk Kampı ve Şişli Bomonti Mıhıtaryan İlkokulu binası olacak. Kamp Armen'le ilgili sorun devletin aldığı inisiyatif sonrası iade edilmişti. Düzenlemeyle Bomonti Mıhıtaryan İlkokulu'nun da yaşadığı problemlerin çözüme kavuşturulacağı ifade ediliyor. 

TÜRKİYE'DE ÖYLE YUNANİSTAN'DA BÖYLE 

İstanbul'daki Rumlarla birlikte mübadele dışı bırakılan ve bugün sayıları 150 bin civarında olan Yunanistan'daki Batı Trakya Türkleri, Türkiye'deki azınlıkların mallarının geri verilmesiyle ilgili karara alkış tuttu. Türkler şimdi Yunanistan'dan aynı adımları bekliyor. Yunan hükümeti Batı Trakya'da Cunta döneminden kalma yöntemlerle Azınlık Vakıfları'nı idare ediyor. Vakıfların akıbeti de meçhul... Binlerce dönüm araziye devlet el koymuş, çoğunu da talan etmiştir. 

Batı Trakya Türkleri kendilerine ait vakıfmallarının idaresinin hâlâ Yunan yönetiminde olduğunu yıllardır dünyaya haykırıyor. Sabık milletvekili Çetin Mandacı, "Ne yazık ki ecdadımızın, dedelerimizin bize bıraktığı vakıf arazilerinin idaresi hâlâ bizde değil. 2008 yılında, vakıf mallarının yönetiminin seçimle yapılması konusunda bir yasa geçti. Ancak bu yasa uygulanmadı. Ülkemizde, şu anda iktidardan talebimiz bir iki maddede değişiklik yapılarak bu yasanın uygulanması. Vakıf mallarımız, devletin tayin ettiği kişiler tarafından yönetilmekte. Bizim seçtiğimiz insanlar, bu eserlerimizi idare etsin istiyoruz" diye konuştu. 

‘TÜRKİYE ÖRNEK OLSUN' 

Batı Trakya Türkleri Türkiye Cumhuriyeti Cuhmurbaşkanı ve Başbakanı tarafından gayrimüslim azınlıklar ve vakıf idarecilerinin kabul edilmesi, bir araya gelmesini memnuniyetle karşılayarak bu durumun Yunan yetkililerine örnek olmasını umuyorlar. Azınlık Yunan hükümetinin de Türkiye'deki açılıma benzer adımlar atmasını dört gözle bekliyor. 

BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞIN DURUMU 

Batı Trakya'da yaşananlar şöyle: 

*1978'de Gümülcine'de 4 bin dönüm Türk azınlığın toprağı sanayi sitesi için kamulaştırıldı. 

*1980'den bu yana Vakıf İdaresi'ne seçilecek şahıslar yönetim tarafından atandı ve bugüne kadar Batı Trakya Müslüman Türk azınlığı tarafindan seçilen şahıslar tasfiye edildi. 

*1980'de Gümülcine-Yaka bölgesinde 3200 dönüm arazi Trakya Dimokratikos Üniversitesi, 4300 dönüm askeri bölge için kamulaştırıldı. 

*İskece'nin İnhanlı Köyü'nde 3200 dönüm arazi kamulaştırıldı, 100 Türk ailesi topraksız kaldı. 

*1984'te 7000 dönüm cezaevi için kamulaştırıldı. 

*Mayıs 2000'de Yunanistan, Küçük Sungurlu'da Gümülcine Türk vakıflarına ait 70 dönüm araziyi kamulaştırdı. 

*1955-1998 yılları arasında yürürlükte olan "Başka kökenli bir kişinin geri dönme niyeti olmadan Yunanistan'ı terk etmesi halinde, Yunan vatandaşlığını yitirdiği ilan edilebilir'' diyen Yunan Vatandaşlık Yasası kapsamında, idari tasarruflarla çoğunluğunu Batı Trakyalı soydaşların oluşturduğu on binlerce kişi vatandaşlıktan çıkarıldı. 

*2007'de alınan kamu personeli sınavlarında Batı Trakya Türk azınlığı için binde beşlik kontenjan ayrılacağı kararı uygulamaya konulmadı. 

*2008'de vakıf arazileri hakkında, azınlığa ait arazileri yine azınlığın yönetmesini kabul eden karar uygulamaya konulmadı.

Kaynak:Millet

  
1289 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın