• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/p/Yunt%C3%BCrk-Yunanistan-T%C3%BCrkleri-K%C3%BClt%C3%BCr-ve-Dayan%C4%B1%C5%9Fma-Derne%C4%9Fi-100081744846002/?_rdr
  • https://twitter.com/yun_turk
YUNTÜRK LOGO

Batı Trakya ile ilgili YÖK Tez ve Makaleler
TBMM'de Batı Trakya Oturumu
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.676434.8154
Euro36.691736.8388
Yunturk Twitter
Ziyaret İstatistiği
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam66
Toplam Ziyaret5401559
                        
YUNANİSTAN TÜRKLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ 

RUMELİ BALKAN ÇALIŞTAYININ 3. CÜSÜ İSTANBUL’DA YAPILDI

HAYMATLOS VE ISKAT OLANLARIN İKAMET VE MEZARDA VATANDAŞLIK SORUNLARINA ÇÖZÜM SİNYALİ









RUMELİ BALKAN ÇALIŞTAYININ 3. CÜSÜ İSTANBUL’DA YAPILDI
 
-HAYMATLOS VE ISKAT OLANLARIN İKAMET VE MEZARDA VATANDAŞLIK SORUNLARINA ÇÖZÜM SİNYALİ

- TURKUAZ KART'ile ÇALIŞMA İZNİ SORUNU KALKIYOR,

- İKAMET TEZKERELERİNDE ÖZEL SİGORTA DÖNEMİ BİTİYOR,

- ANA - BABA VE ÇOCUKLAR 53 TL'ye GSS KAPSAMINDA.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'nun talimatı ile başlayan Rumeli - Balkan Çalıştayının 3'cüsü, 3 Mart Cuma günü Balkan coğrafyasını temsil eden İstanbul ve çevre illerdeki STK Başkan ve yöneticilerinin katılımı ile Pendik Green Park Otelde gerçekleştirildi. 

Çalıştaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Ak Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Ak Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Av. Necmettin Hüseyin, BTTDD Genel Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Hasanoğlu, BTTDD İzmit Şube Başkanı Lütfü Bodur, BTTDD Zeytinburnu Şube Başkanı Fatih Hacıbedel, BTTDD Zeytinburnu eski Şube Başkanı Besim İsmailbaşa ile Rumeli Balkan coğrafyasını temsil eden çok sayıda STK Başkan ve yöneticisi katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Dr. Mehmet Müezzinoğlu,  Ankara, İzmir'den sonra İstanbul'da yapılan çalıştayla birlikte belirlenecek sorunların, 15 gün içerisinde ilgili bakanlık ve kurumlarla görüşüldükten sonra, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan önderliğinde yapılacak toplantıda çözüm yollarının deklare edileceğini söyledi.

Bakan Müezzinoğlu "Bu milletin mensubuyum deyip de bu ülkenin vatandaşı olmadan bu ülkenin hukukunu savunan, bugün bu genç Cumhuriyetin, ay yıldızlı bayrağın dalgalanmasında Balkan ülkelerindeki insanların önemli katkısı, desteği, hatta günü geldiğinde liderliği var.
  

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, dört bir yandan işgale uğramış memleketi, İngilize, Fransıza, Yunana karşı, milleti merkeze alarak, millete güvenerek, milletin liderliğine soyunarak bu Cumhuriyeti bizlere bırakıyor. Bu ülkenin vatandaşı olsun ya da olmasın bu milletin mensubu olan kardeşlerimiz var. Burada onlar adına 15 Temmuz şehidimiz Mustafa Cambaz kardeşimiz. Batı Trakyalı, benim de komşu köylüm. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak şehit olmadı ama Türk milletinin mensubu olarak şehit oldu. Şehitliğinden sonra vatandaşlığını verdik.

Gerek Balkanlarda yaşayan gerekse buraya gelen insanlarımızın bu milletin mensubu olmakla ilgili bütün sorumluluklarını hücrelerinin derinliklerine kadar hissederken, yaşadıkları sorunlar ve sıkıntılar var. Bu sorun ve sıkıntıları görüp, paylaşarak azaltmak da başta bizlere düşüyor" şeklinde konuştu.

Bakan Müezzinoğlu devamında sorunların çözümü için Balkan çalıştaylarını başlattıklarını vurgulayarak, "Temel sorunlarımız belli. Çalışma izni, ikamet tezkeresi, kısa süreli ikametler, denklik problemleri, vatandaş olamamak gibi sorunlarımız var. Bunları bürokratlarımızla paylaşalım. İlgili yöneticilerimiz, sivil toplum örgütlerimiz bu sıkıntıları muhataplarına iletsin ve sonrasında ortak çözüm yolları arayalım. Bu anlamda ilkini Ankara'da yaptığımız ilk çalıştay bize çok yol gösterdi ve hemen ikincisini çevre illerin de katılımıyla İzmir'de gerçekleştirdik. Bugün İstanbul'da, Anadolu, Sakarya, İzmit, Yalova'daki Balkan ve Rumeli ile ilgili sivil toplum örgütlerimizle bir aradayız. Sorunlar ve çözümleriyle ilgili değerlendirmeler yapacağız. 10-15 gün sonra da İçişleri bakanlığımızı ilgilendiren konularla ilgili yol haritasını İçişleri Bakanlığı sizlere ve kamuoyuna deklare edecek." şeklinde konuştu.
 
ANA - BABA VE ÇOCUKLAR 53 TL'ye GSS KAPSAMINDA,

Konuşmasının sonunda da ilk müjdesini verdi "Balkan coğrafyasından kopup gelen ve anne - babası veya çocuğu orada kalanların, Türkiye'ye geldiklerinde sağlık güvencesi ile ilgili sıkıntıları vardı. Bu sorunu ortadan kaldırmak için aylık 53 lira ödeyen herkesi kapsam içine alıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanların, yabancı uyruklu birinci derecede yakını olanları da bu kapsam içine alıyoruz. Kanun tasarısı şu anda Sayın Cumhurbaşkanımızın onayında, önümüzdeki günlerde çıkacaktır. Hayırlı olsun." şeklinde konuşarak sözlerini tamamladı. 

Devamında Prof. Dr. Yüksel Özkan'ın moderetörlüğünde geçilen çalıştay kısmında milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu ve Kerem Ali Sürekli'nin dışında, Nufus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Vatandaşlık Hizmetleri Daire Başkanı Hüseyin Engin Sarıibrahim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslar Arası İş Gücü Genel Müdürü Sadettin Akyıl, Yurt Dışı Akraba Topluluklar Başkanlığı Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Balkanlar Koordinatörü Suat Beylür, YÖK Denklik Birim Sorumlusu Metehan Özcan'dan oluşan ekip STK'lardan gelen talep, soru, görüş ve önerilere cevap vererek, aynı zamanda çözüm üretmek adına da not aldılar.

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Av. Necmettin Hüseyin söz alarak İkamet Tezkareleri, Çalışma İzinleri, İkamet Tezkeresi alabilmek için özel sigorta yaptırma zorunluşuğu ve Haymatloz - Iskat hemşehrilerinin sorunlarını dile getirdi.

Hüseyin "Sayın Bakanımıza başlattığı bu çalışmalarından dolayı öncelikle kendi camiam, sonrasında da tüm Balkan coğrafyası için teşekkür ederim" dedi.

Devamında "Bizler Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği olarak 10 başlık altında topladığımız sorunlarımız ve çözüm öenrilerini içeren detaylı bir raporu Eylül 2015'te öncelikle sayın bakanımız, sonrasında da tüm yetkili birimler ile paylaşmış idik. Bu akşam burada bizim hazırladığımız bu rapor kapsamında çoğu konunun tarışılıyor ve çözüm önerilerimizin dikkate alınarak çözülüyor olmasının mutluluğunu yaşıyorum.

Ben 10 başlığı sizlerle paylaşmayacağım, fakat ana eksendeki 2-3 konuyu dile getirerek bu çalışma aşamasında bunların dikkate alınarak çalışmanın bu yönde sürdürülmesini talep edeceğim. Öncelikle geçtiğimiz hafta sonu sayın bakanımla birlikte Zeytinburnu şubemizde hemşehrilerimizle gerçekleştirdiğimiz kahvaltılı buluşmada ben kendisinin izni ile Batı trakya Türklerine eskiden olduğu gibi pasaport süresince ikamet tezkeresi müjdesini vermiş idim. Bu akşam burada 5 yıllık ikamet tezkeresi süresinin tüm balkan coğrafyası için konuşuluyor olmasından memnuniyet duydum, çünkü biz biriz, bir bütünüz.

Bir diğer konu sayın bakanım az önce müjdesini verdi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanların birinci derece akrabası anna - baba veya çocuklarına sağlık güvencesinden yararlanabilmeleri için GSS kapsamında ayda 53 TL ödeyerek yararlanabilecek olmaları sevindirici ve memnuniyet verici bir sonuç. Fakat biz raporumuzda da belirtmiş idik. Türkiye'de ikamet eden ve ikamet tezkeresi için müraacat ederken, Yabancı uyruklu ama Türk soylu bu kardeşlerimizin gidip özel sigortalara mahkum edilmelerinin yanlışlığını hep dile getirdik. Şimdide ben diyorum ki, sayın bakanım gelin Türkiye'de ikamet eden yabancı uyruklu öz ve öz Türk olan bu kardeşlerimizi ikamet tezkeresi alırken aynı az önce açıkladığınız ve önümüzdeki hafta yürürlüğe girecek olan torba yasada belirlediğiniz kriterlerdeki gibi 53 TL'den GSS kapsamına alalım. Hem bu kardeşlerimiz özel sigortalara yüklü para ödemekten kurtulsun, hemde devletimize katma değer yaratsınlar.

Bir diğer konu da 2014 yılında yürürlüğe giren 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanun çerçevesinde yapılan düzenlemeler ile ortadan kaldırılan Haymatloz ve İskat İkamet türlerinde olup anavatanda yaşamlarını sürdüren hemşehrilerimize düzenlenen insani ikamet tezkereleri ile ciddi mağduriyetler doğmasına vesile olmuştur. Bu insanlar yıllardır sahip oldukları statülerini yitirmeleri ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına dahi müraacat edemez duruma gelmişlerdir. Bu mağduriyetin ortadan kaldırılması lazım bu insan larımıza bir çıkış yolu bulunması lazım. Birde bu statüdeki hemşehrilerimin doğdukları ülkelerdeki kayıtları kapalı, oradan herhangi bir belge alıp buraya getirme imkanları yok. Burada da yıllar önce beyana dayalı kayıt altına alınmaları sebebi ile iki kayıdın çakışması imkansız bir hal alıyor, eğer bizler bu iki kaydı çakıştırmaya yönelik bir çalışma anlayışı yürütecek olur isek, benim Haymatloz veya İskat kardeşim ancak mezarda vatandaş olabilir. Türkiye de mevcut kayıtları üzerinden vatandaşlık başvuruları alınmalı ve derhal şart aranmaksızın sonuçlandırılmalıdır.

Tabi birde bunun yanında çeşitli sebeplerden dolayı yeni kanunun düzenlemesi ile de arada kesintiye uğrayan veya başka sebeplerden türistik vize kapsamına alınarak uzun süreli ikamet tezkeresi sahibi iken birden turistik ikamet statüsüne geçirilen ve sonrasında da yine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına müraacat etme hakları elinden alınan hemşehrilerimiz var bunların da bu sorunlarının çözümü şart. Benim buradaki mevcut haziruna teklifim gelin bu statüde sıkıntı yaşayan insanlarımızı bir defaya mahsus istisnai şartlar kapsamına sokalım ve kendilerine Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı hakkı tanıyalım" dedi.

Hüseyin "Bizler 2015 yılında sunduğumuz raporumuzda 10 başlık altında topladığımız sorunlarımızın kısa dönemdeki çözüm önerilerini de sunmuştuk. Fakat raporumuzun sonunda demiştik ki Türk soyluların bir daha bu sorunlarla karşılaşmaması için kesin çözüm önerimiz bu insanların Mavi kart sisteminin içine alınmasıdır. Şimdi az önce konuşan bürokratlarımızdan aldığımız ip uçlarına göre olay sanki Turkuaz Karta doğru kayımış. Kriter ne olmalıdır deniyor bende diyorum ki tek kriter yeterlidir. Türk soylu olmaktır bu kriterde, nihai çözüm  olsun, biz Mavi Kart demiştik, çözümün adı Turkuaz Kart olsun, yeterki olsun" dedi.

Son konu olarak da İstanbul İl Göç İdaresinde yaşanan sıkıntılara değinen genel başkan burada 4 - 5 ayları bulan randevu tarihlerinin ve muhatap bulunamamasından ortaya çıkan sıkıntıları dile getirerek konuşmasını tamamladı.
 
İKAMET TEZKERELERİNDE ÖZEL SİGORTA DÖNEMİ BİTİYOR,

Genel Başkan Av. Necmettin Hüseyin'in konuşmasından sonra söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslar Arası İş Gücü Genel Müdürü Sadettin Akyıl, İkamet tezkeresi şartlarından olan sağlık güvencesi konusunda daha önceki taleplere istinaden Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile bir çalışma yürüttüklerini ve bu kapsamdaki Türk soylu göçmen kardeşlerimizin de 53 TL ödeyerek GSS kapsamına alınacağının mücdesini verdi.

İstanbul İl Göç İdaresi Müdür Vekili Vali Yardımcısı Nuri Gezici söz alarak İstanbul'da yaşanan sıkıntının farkında olduklarını, randevu sürelerini 15 güne çekmek için çalışmaları yürüttüklerini, 4 yeni bölge birimi açtıklarını ve önümüzdeki haftalarda da 2 yeni bölge birimi açarak yoğunluğu azaltma yolunda çalışmalar yürüttüklerini belirterek biraz daha zaman istedi.
 
TURKUAZ KART'ile ÇALIŞMA İZNİ SORUNU KALKIYOR,

Çalıştayın sonunda söz alan Dr. Mehmet Müezzinoğlu "Bu gün burada belkide en verimli çalıştayı gerçekleştirdik, söz alan, katkı koyan, sorunları dillendiren herkese teşekkür ederim. Az önce kesin çözüm önerisi olarak dillendirdi, bir kızımız da söz alıp bizler üniversite mezunuyuz, iş bulamıyoruz dedi. Çünkü iş başvurusuna gittiğimizde işverenler bize sizin şartlarınız zor, ben size çalışma izni çıkarmakla uğraşamam, süreç çok uzun  bu kadar süre sizi bekleyemem diyor dedi. Bende günün sonunda kesin çözüm adına Saadettin bey, sayın genel müdürüm, yürüttüğünüz Turkuaz kart kapsamına Türk soylu soydaşlarımızı da alalım ve çalışma izinlerini işveren üzerinden değil, şahıs üzerinden yapalım. Bunun üzerinde çalışalım, mümkün mü bakalım. Bu kardeşlerimiz de çalışma iznini eline alsın ve ondan sonra iş aramaya başlasın ki bir daha bu insanımıza bu mağduriyetleri yaşatmayalım" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın